INKORPORASI MIKROEMULSI EKSTRAK ETANOL AKAR KELAKAI (Stenochlaena Palustris (Burn. F) Bedd.) PADA FORMULASI TONER WAJAH DENGAN VARIASI KONSENTRASI GLISERIN

Authors

  • Dyera Forestryana Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Borneo Lestari
  • Walidatun Muawiyyah Program Studi Farmasi, Fakultas Farmasi, Universitas Borneo Lestari
  • Putri Indah Sayakti Program Studi Farmasi, Fakultas Farmasi, Universitas Borneo Lestari

DOI:

https://doi.org/10.36387/jifi.v6i3.1706

Keywords:

Kelakai Root, antioxidant, glycerin, microemulsion, toner

Abstract

The face is one part of the human body that needs to be kept healthy and clean. Efforts can be made to maintain facial cleanliness by using facial toner. The extract of kelakai root has activity as an antioxidant. Incorporation of kelakai root extract microemulsion in the toner formulation will increase the cleaning ability and optimal absorption of active substances. This research aims to obtain an optimum face toner formula. The kelakai roots were macerated with 70% ethanol solvent. The kelakai microemulsion consisted of Tween 80 35% w/v and PEG 400 15% w/v. Incorporation of 2% w/v microemulsion into the toner formula with varying glycerin concentrations of 2%, 3%, 4%, and 5% w/v. Evaluation through stability tests with organoleptic, homogeneity, pH, viscosity, clarity, and density. Organoleptic, homogeneity, and clarity before and after the stability test provide a liquid form, odorless, clear, and homogeneous color. In the pH test, the pH value of the preparation was stable in the pH range of 4.5-6.5. The viscosity of toner preparations is in a range of 1-24.5 cPs. The density stability with a range of 1.003-1.015 gr/mL. The optimum formula, namely F2 with 3% glycerin, provides good toner stability based on physical quality tests.

References

Adawiyah, R., Muhammad I.R. (2018). Aktivitas antioksidan ekstrak etanol akar Kalakai (Stenochlaena palustris Bedd) asal Kalimantan Tengah. Jurnal Pharmascience, 5(1), 71-77.

Fitriani, E. W., Imelda, E., Kornelis, C., Avanti, C. (2016). Karakterisasi dan stabilitas fisik mikroemulsi tipe a/m dengan berbagai fase minyak. Pharmaceutical Sciences and Research (PSR), 3(1), 31-44.

Sukmawati, A., Laeha, M. N. A., Suprapto, S. (2019). Efek gliserin sebagai humectan terhadap sifat fisik dan stabilitas vitamin C dalam sabun padat. Pharmacon: Jurnal Farmasi Indonesia, 14(2), 40-47.

Forestryana, D., Putri, A. N., Liani, N. A. (2020). Pengembangan formula masker gel peel off ekstrak etanol 70% akar kelakai (Stenochlaena Palustris (Burn. F) Bedd.) Farmasains: Jurnal Ilmiah Ilmu Kefarmasian, 7(1), 1-5

Paramawidhita, R. Y., Citrariana, S., & Sumasfida, D. (2022). Efektifitas sun protection factor secara in vitro sediaan krim ekstrak etanol akar kelakai (Stenochlaena palustris Bedd) asal Kalimantan Tengah. Jurnal Surya Medika (JSM), 8(3), 268-275.

Forestryana, D., Fahmi, M. S., & Putri, A. N. (2020). Pengaruh jenis dan konsentrasi gelling agent pada karakteristik formula gel antiseptik ekstrak etanol 70% kulit buah pisang ambon. Lumbung Farmasi: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 1(2), 45-51.

Apristasari, O., Yuliyani, S. H., Rahmanto, D., Srifiana, Y. (2018). FAMIKU (Face Mist-Ku) yang memanfaatkan ekstrak kubis ungu dan bengkuang sebagai antioksidan dan pelembab wajah. Fakultas Farmasi Dan Sains Universitas Muhammadiyah Prof DR Hamka, 5(2), 35-40

Usman, Y., Baharuddin, M. (2023). Uji stabilitas dan aktivitas sabun mandi cair ekstrak etanol daun alpukat (Persea americana mill.). Jurnal MIPA, 12(2), 43-49.

Putra, K. D. A., Pradnyaswari, G. D., Setyawan, E. I. (2022). Potensi nanostructured lipid carrier (NLC) dengan zat aktif ekstrak herba pegagan (Centella asiatica (l.) Urb.) sebagai sediaan topical gel anti-photoaging. In Prosiding Workshop dan Seminar Nasional Farmasi (Vol. 1, pp. 295-312).

Butarbutar, M. E. T., Chaerunisaa, A. Y. (2021). Peran pelembab dalam mengatasi kondisi kulit kering. Majalah armasetika, 6(1), 56-69.

Afriyeni, F., & Mulyani, D. (2022). Pemanfaatan water aromatik/hydrosol daun torbangun (Plectranthus ambonicus l) dalam formulasi face toner. Sitawa: Jurnal Farmasi Sains dan Obat Tradisional, 1(2), 50-58.

Chuy, S., Bell, L. N. (2006). Buffer pH and pKa values as affected by added glycerol and sucrose. Food research international, 39(3), 342-348.

Hasan H, Tomagola MI, Mayasari S. (2018). Pemanfaatan ekstrak etanol kulit rambutan ( Nephelium lappaceum. L) sebagai krim antioksidan. Jurnal Farmasi FIK UINAM, 6(1):10-14.

Mardhiani, Y.D., Yulianti, H., Azhary, D. P., Rusdiana, T. (2018). Formulasi dan stabilitas sediaan serum dari ekstrak kopi hijau (Coffea canephora var. Robusta) sebagai antioksidan. Indonesia Natural Research Pharmaceutical Journal, 2(2):19-33.

Suhery, W., N., Fernando, A., Has, N. (2016). Uji aktivitas antioksidan dari ekstrak bekatul bekatul padi ketan merah dan hitam (Oryza sativa L. var. glutinosa) dan formulasinya dalam sediaan krim. Journal of Pharmacy, 13(1), 101-115.

Sadsyam, S., Auliah, N., Uko, W. O. W. A., Basir, N., Utari, A. U. (2023). Antioxidant evaluation of facial toner formulations containing ethyl acetate fraction from Garcinia mangostana L. Fruit using ABTS 2, 2'-azinobis 3-ethyl benzothiazoline 6-sulphonic acid method. Journal of Health Sciences and Medical Development, 2(02), 94-105.

Sari, D. Y., Ariansyah, S., Shinta, S., Beniardi, W. (2021). Face tonic formulation from ethanol extract of maranta arundinacea l. With variety of cosolvent and surfactant: propylene glycoland polysorbate 80. 27th International Conference ADRI, 34–39.

Mardawati, E. (2019). Produksi biodiesel dari minyak kelapa sawit kasar off grade dengan variasi pengaruh asam sulfat pada proses esterifikasi terhadap mutu biodiesel yang dihasilkan. Jurnal Industri Pertanian, 1(3), 46-60

Takamura, K., Fischer, H., & Morrow, N. R. (2012). Physical properties of aqueous glycerol solutions. Journal of Petroleum Science and Engineering, 98, 50-60.

Published

2024-02-01

How to Cite

1.
INKORPORASI MIKROEMULSI EKSTRAK ETANOL AKAR KELAKAI (Stenochlaena Palustris (Burn. F) Bedd.) PADA FORMULASI TONER WAJAH DENGAN VARIASI KONSENTRASI GLISERIN. JIFI [Internet]. 2024 Feb. 1 [cited 2024 Jul. 27];6(3):18-2. Available from: https://e-jurnal.stikes-isfi.ac.id/index.php/JIFI/article/view/1706