UJI AKTIVITAS ANTIBAKTERI EKSTRAK DAN FRAKSI N-HEKSAN, ETIL ASETAT DAN AIR DARI SABUT KELAPA MUDA (Cocos nucifera Linn) TERHADAP Escherichia coli ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase)
DOI:
https://doi.org/10.36387/jiis.v7i1.773Keywords:
Young coconut coir, extraxt, fraction, antibacteriaAbstract
Young coconut coir contains flavonoid compounds, phenols, tannins and saponins. The ethanol extract of young coconut coir was studied to have good antibacterial activity. This study aimed to see the inhibitory activity of ethanol extract compared fractions of young coconut coir ethanol extract in inhibiting Escherichia coli ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase) bacteria.
Young coconut coir of extracted using 95% ethanol solvent of maceration method and patition using n-hexane and ethyl acetate solvent. Antibacterial activities using the diffusion method with concentrations of 25%, 50% and 75%. The negative control used DMSO 10%, while positve control used was chloramphenikol.
Ethanol extract and fractions of ethanol extract of young coconut coir inhibited Escherichia coli ESBL bacteria. The largest radical inhibition zone was found in the ethyl acetate fraction with a concentration of 75% at 10.9 mm.
References
Handayani, H., F.H. Sriherfyna, 2016, Ekstraksi Antioksidan Daun Sirsak Metode Ultrasonik Bath (Kajian Rasio Bahan : Pelarut dan Lama Ekstraksi), Jurnal Pangan dan Argoindustri, 4(1):262-272
Heriyati, Khotimah S, Wardoyo ERP. 2016. Aktivitas antibakteri fraksi diklorometan dan N-Heksana paku sisik (Drymoglossum piloselloides L. presl.) terhadap bakteri Staphylococcus aureus dan Salmonella typhi. Protobiont. 5(3): 82-88.
Ismail, J., Haeria, Fitriani, F.A., 2016, Potensi Pemanfaatan Ekstrak Sabut Kelapa (Cocos nucifera Linn) Sebagai Antiseptik dalam Bentuk Sediaan Gel, JF FIK UINAN, Vol. 4, No. 4
Mutiasari I.R, 2012, Identifikasi Golongan Senyawa Kimia Fraksi Aktif, Journal, FMIPA-UI, Jakarta
Nurhayati, l. S., Yahdiyani, N., Hidayatulloh, A., 2020. Perbandingan Pengujian Antivitas Antibakteri Starter dengan Metode Difusi Sumuran dan Metode Difusi Cakram, Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, Vol. 1, No. 2
Sari A.A., Chairul S., Erwin, 2015, Uji Fitokimia, Toksisitas dan Aktivitas Antibakteri Ekstrak Berbagai Fraksi Daun Mara (Macaranga tanarius L) terhadap Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli, Jurnal Kimia Mulawarman, 12(2)
Sumarni, N.K., Rahmawati, Syamsuddin, Ruslan, 2019, Daya Hambat Ekstrak Etanol Sabut Kelapa (Cocos nucifera Linn) terhadap Pertumbuhan Staphlococcus aureus dan Escherichia coli pada Tahu, Jurnal Kimia Mulawarman, Vol.17, No.1
Suryadi, B. U., Mita, F., Warih, P. L., Sri, M., 2018. Uji Aktivitas Antibakteri Senyawa C-4-Metoksifenilkaliks(4)resorsinarena Termodifikasi Hexadecyl, Trimethylammonium- bromide terhadap Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherchia coli, Jurnal Kimia dan Pendidikan Kimia, Vol.3, No. 3
Ulfah, N.F., Erina, Darniati, 2017, Isolasi dan Identifikasi Escherichia coli Pada Ayam Panggang di Beberapa Rumah Makan di Kecamatan Syiah Kuala Kota Banda Aceh, JIMVET, Vol. 1, No.3, 383-390
Utami, Y., P, Abdul H., U, Reny, S., Indah K., 2017, Standarisasi Simplisia dan Ekstrak Etanol Daun Leilem (Clerodendrum minahassae Teisjm. & Binn.), Journal of Pharmaceutical and Medicinal Sciences, 2(1): pp 32-39
Wulandari, A., Syaiful, B., Mappiratu, 2018, Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Sabut Kelapa (Cocos nucifera Linn) pada Berbagai Tingkat Ketuaan, Kovalen, Vol.4, No.3, 276-28